Danner et viktig grunnlag, som på mange måter er en forutsetning for at de øvrige arbeidspakkene i prosjektet skal oppnå sine gevinstpotensial. Arbeidspakken har to hoveddeler: Del A – nasjonal dataflyt og standardisering, Del B – Integrasjon og tjenester for arbeidsverktøy.
Arbeidspakken er delt opp i to hoveddeler. I del A ble det jobbet med standardisering, arkitektur og utvikling av nasjonale fellestjenester. Målsetningen har vært å følge opp hovedmålet i søknaden som går på å få etablere en digital datastruktur som grunnmur for daglige operasjonelle verktøy, men også fremtidige autonome havneoperasjoner. Arbeidspakken danner et viktig grunnlag, og er på mange måter en forutsetning for at de øvrige arbeidspakkene skal kunne oppnå sine gevinstpotensial. Målsetningen er å få utviklet og tilgjengeliggjort en felles digital infrastruktur for havnesystemene.
En viktig aktivitet har vært å sy inn og tilrettelegge de nye verktøyene i havnesystemet for daglig bruk. I denne aktiviteten inngikk et arbeid med å få konvertert havnedataene for de 9 havnene som inngår i prosjektet til versjon 2.0 av Havnedata standarden. Det ble også lagt ned arbeid med å få kvalitetshevet dataene samt komplettert datasettene i de 9 utvalgte havnene slik at de er i henhold til standarden, både i forhold til fullstendighet og datakvalitet. Del A av arbeidspakke har også fokusert på integrasjonen med SFKB via NGIS OpenAPI, samt håndtering av rettighetsstyring og autorisasjon.
Del B har hatt fokus på integrasjon og tjenester for arbeidsverktøy som utvikles i arbeidspakke 1, 2 og 3.
I del A har det blitt jobbet med standardisering, arkitektur og fellestjenester. Målsetningen har vært å følge opp hovedmålet i prosjektsøknaden som gikk ut på å etablere en digital datastruktur som grunnmur for daglige operasjonelle verktøy, men også fremtidige autonome havneoperasjoner.
Tre rapporter ble levert av Norkart, avd. Kristiansand samt en overordnet rapport:
Leveransene ble gjennomgått av hovedansvarlige for de ulike delaktivitetene den 20. januar 2023, og er godkjent av styringsgruppa. Alle rapportene er lagt ut under dokumenter.
Sjøbunnen i Oslo havn ble i desember 2022 kartlagt med grønn laser av Field Group AS. Grønn laser i Oslo havn er et pilotprosjekt finansiert med 50 % fra prosjektet Norsk digital havneinfrastruktur og 50 % fra Nasjonal detaljert høydemodell. Teknologien blir testet ut, for å se om det kan kombinere kartlegging av landareal og grunn sjøområder. Målet er å få gode og ferske data over dybdeforhold i nærområdene til havna. Teknologien med flybåren laserteknologi er blitt testet tidligere av Kartverket for sjøkartlegging ved Fjøløy og Klosterøy i Rogaland og Helligvær og Bliksvær i Nordland til Marine grunnkart i kystsona. Oslo havn ble valgt ut som pilotområde pga. plassering og fordi vannet her er grumsete. Artikkel om skanningen med grønt laserlys fra fly over Oslo havn.
Leveransene ble gjennomgått av arbeidspakkeleder i Grieg Connect den 20. januar 2023, og er godkjent av styringsgruppa.
Klikk på tittel under for mer informasjon om arbeidspakken.
I arbeidspakke 1 utvikles kartvisningsverktøy for bruk i havna. Systemet kommuniserer direkte med...
Ligger til grunn for økt samhandling mellom alle parter i et fartøysanløp gjennom større åpenhet...
Utvikles et system for enkel dokumentasjon for av/på havneanlegg ved ISPS havneanløp. Systemet ha...
Danner et viktig grunnlag, som på mange måter er en forutsetning for at de øvrige arbeidspakkene...
Implementering av nye systemer handler om mer enn å lansere en tjeneste og gjøre den tilgjengelig...