Havneinfrastruktur

Prosjektet «Norsk digital havneinfrastruktur» har hatt som mål å utvikle en felles digital infrastruktur for alle norske havner.

Foto: Hans Kristian Riise.

Prosjektet «Norsk digital havneinfrastruktur» (2021 – 2023) hadde som mål å utvikle en felles digital infrastruktur for alle norske havner. Til grunn for prosjektsatsningen lå kompetanse og teknologi som ble utviklet gjennom Kartverkets prosjekt «Havnedata 2020» og to prosjekter under “Kystverkets havnesamarbeid» fra 2020. Disse initiativene ble samlet i en fase 2.0 – for gjennomføring av prosjektet «Norsk digital havneinfrastruktur». Ni havner (dataeiere og brukere), samt Kartverket gikk sammen om å etablere en helhetlig løsning for alle norske havner.

Målsetningene til prosjektet Norsk digital havneinfrastruktur er:

Figur som viser flyt mellom havnesystemene Figur: Digitale havnesystemer.

Hvorfor digitalisere havneinfrastruktur

Utvikling av IT systemer i havnene bidrar til effektivisering av havneoperasjoner, mindre liggetid og mer effektiv logistikk i havna. Norsk digital havneinfrastruktur skulle etablere en digital infrastruktur i norske havner for å effektivisere å endre måten havnen drives på. Målet var å få mer effektive sikre og miljøvennlige havner.

Prosjektorganisering

Norsk digital havneinfrastruktur er et samarbeidsprosjekt mellom de ni havnene Oslo, Arendal, Kristiansand, Båtsfjord, Kristiansand, Bergen, Karmsund, Trondheim, Bodø og Kartverket. Oslo havn v/ Hege Berg Thurmann er prosjekteier. Kartverket står for prosjektledelsen. Styringsgruppa for prosjektet er:

Figur: Styringsgruppa for prosjektet.

Hvem er involvert

Det er mange som har vært med på prosjektet, og noen har bare vært involvert i enkelte arbeidspakker. Her er en liste over de mest sentrale:

Gruppebilde av ledelsen F.v: Matthias Eder (Kristiansand havn – styremedlem), Øyvind Sandbakk Mørkeset (Kystverket – finansierer prosjektet), Gordon Fuglestad (Arendal havn - styremedlem). Vidar Fagerheim (Grieg Connect AS), Hege Berg Thurman (Oslo havn – prosjekteier), Lars Fredrik Gyland (Kartverket - prosjektleder).

Bilde: Siv Ellen Omland, Oslo Havn KF.

Havner

Disse ni havnene deltar inn i prosjektet:

Underleverandør - utvikling av havnesystemer

Grieg Connect

Studentoppgaver

Det har vært mange studenter innom for å jobbe med ulike deler av prosjektet. Prosjektledelsen og til dels andre prosjektdeltakere har fulgt opp studentene, og har sørget for at de har fått jobbe med oppgaver som var planlagt utført i prosjektet. På den måten har en sikret at oppgavene studentene bidrar inn med både er nyttige for prosjektet og meningsfulle for studentene.

Studentene som har deltatt inn i prosjektet kom fra Universitetet i Agder (UiA) og fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). I forbindelse med arbeid studentene har gjort for prosjektet er det blitt utarbeidet rapporter, som nå utgjør en del av resultatene fra prosjektet. Rapportene fra studentene kan du finne under “dokumenter”.