Arbeidspakke 1.2 – Enkel webkartklient for redigering av havnedata

Mange norske havner har samlet inn havnedata gjennom tidligere prosjekter, men det mangler fortsatt viktig egenskapsinformasjon på flere objekter. Havnene har selv ansvar for å oppdatere havnedataene, som er kartlagt og lagt inn i den nasjonale havnedatabasen.

Dette er oppdateringer som må utføres av havnene selv, som har best lokalkunnskap. Det er viktig at havnedataene kvalitetssikres og holdes oppdatert, siden de brukes som grunnlag for verktøy i de digitale havnesystemene. Oppdaterte data er også avgjørende for god anløpsplanlegging og kommunikasjon mellom ulike aktører i havnens økosystem. Felles nasjonale rutiner sikrer at alle som trenger det, får tilgang til de oppdaterte dataene.

Mål om enklere ajourhold av havnedata

Høsten 2023 var QGIS og Port tilgjengelige verktøy for redigering av havnedata. QGIS var best egnet, men brukerterskelen var høy. Derfor var det behov for en enklere løsning for oppdatering. Målet som ble satt for arbeidspakke 1.2 var å utvikle en enkel webkartklient der brukere uten GIS-kompetanse kunne oppdatere havnedata. Klienten skulle:

Pilotprosjekt med studenter fra NTNU testet ut mulighetene

Høsten 2023 ble det gjennomført et studentprosjekt, med veiledning fra Norkart, for å teste tilkobling til og redigering av data i havnedatabasen. Studentene utviklet en enkel løsning for visning og redigering av havnedata. I piloten fikk de vist at det var fullt mulig å oppdatere havnedata direkte mot Kartverkets sentrale arkiv for havnedata i pilotprosjektet. Prosjektet var vellykket og ble grunnlaget for videre arbeid.

Skjermbilde: Startvindu fra utviklingen i studentprosjektet (Studentrapporten, 2023).

Utvikling av en webkartklient for enkel redigering av havnedata

Det ble besluttet at arbeidet skulle tas videre inn i utvikling av en webkartklient med en robust rigg for havnedataredigering. For å kunne ta en redigeringsapplikasjon i bruk inn i drift og ajourhold i en havn, er det viktig at pålogging, drift og vedlikehold blir håndtert på en god måte. Dette var ikke en del av scoopet i pilotprosjektet. Utviklingen av webkartklienten ble gjort av Norkart, som også veiledet studentene. Applikasjonen som ble utviklet er intuitiv i bruk, håndterer oppdatering av egenskaper og redigering av enkel geometri på en god måte, og det er etablert en god rigg for pålogging, drift og vedlikehold. Resultatet ble presentert for styringsgruppen høsten 2024 og oppfylte forventningene.

Skjermbilde: Visning av tilgjengelige havneobjekter, som kan redigeres i webkartklienten, Norkart 2024

Resultater over alle forventinger – leverandørmarkedet har våknet

Prosjektet har resultert i konkret teknologiutvikling som kan tas i bruk i havner for enkel redigering av havnedata. I tillegg har prosjektet stimulert leverandørmarkedet til at det nå er flere kommersielle tilbydere av redigeringsklienter for havnedata. Styringsgruppa anser derfor at delprosjektet har vært en suksess og levert over forventningene, gitt de initiale begrensede økonomiske rammene.

Sluttrapporter fra studentprosjektet og AP1.2 ligger under fanen Dokumenter.

Digital Havn

Prosjektet ble delt inn i fire arbeidspakker. De to første fokuserer på kartlegging og forvaltning av datagrunnlaget for den digitale havneinfrastrukturen, mens de to siste omhandler integrasjoner og systemer som skal bidra til en mer effektiv og sikker havnedrift.

Del 1 – Etablere datagrunnlag

1.1: Kartlegging av havnedata og dybdedata

Målet med arbeidspakken var å kartlegge og kvalitetssikre data for havnene som inngår i prosjektet, som ...

1.2 – Enkel webkartklient for redigering av havnedata

Mange norske havner har samlet inn havnedata gjennom tidligere prosjekter, men det mangler fortsatt ...

Del 2 – Anløpskoordinering og integrasjon

2.1 – Anløpskoordinering og integrasjon med SafeSeaNet og Den digitale norske los

Målet med arbeidet var å utvikle og teste løsninger for bedre samhandling og deling av ...

2.2 – Nasjonal løsning for digital sikringskontrakt

Målet med denne delen av prosjektet har vært å etablere en felles nasjonal standard for bruk av sikringskontrakt i ISPS-havneanlegg. Siden ISPS-koden ...